Ny faktura-layout 2025
Nytt utseende på fakturan
Fr o m 2025 ska alla elhandlare tydligare redovisa vilka delar elpriset består av samt ge mer information till sina kunder.
Detta innebär att vår faktura-layout har ändrats för dig som har ett elhandels-avtal hos oss;
- Det har tillkommit mer informationstext
- Det har tillkommit fler rader för priserna
Tidigare benämnd rad ”Medelspotpris” har delats upp i raderna; ”Medelspotpris NordPool” och ”Rörliga kostnader”.
Det är alltså inga nya avgifter som tillkommit efter ändringen, utan endast en mer utförlig redovisning av vad som ingår i det totala elpriset.
Vad betyder de olika raderna på fakturan
- Medelspotpris NordPool:
Månadens genomsnittliga spotpris på NordPool (öre/kWh).
(Finns att återse på NordPools hemsida)
Priset är rörligt, och varierar månad för månad.
- Rörliga kostnader:
Övriga delar av det rörliga inköpspriset (öre/kWh).
Priset är rörligt, och varierar månad för månad.
Rörliga kostnader består av profilkostnader, balansansvarskostnader, kostnader för elcertifikat, kostnader för ursprungsgarantier fossilfri el.
- Fasta påslag:
Detta är Övertorneå Energi Försäljnings fasta påslagspris (öre/kWh), som är samma varje månad.
Kostnaden beror på förbrukningen.
- Årsavgift:
Detta är Övertorneå Energi Försäljnings fasta månadsavgift (kr/månad), som är samma varje månad.
Kostnaden är lika varje månad.
Ordförklaringar:
Profilkostnader
Profilkostnaden är skillnaden mellan det volymvägda priset och det raka månadsmedlet för föregående månad i aktuellt elområde.
Elprisets timpriser på börsen och elhandlarens kunders gemensamma elförbrukning per timme, utgör underlaget för beräkningen av det volymvägda slutpriset per månad.
Vi köper alltså in elen från Nord Pool varje timme enligt våra förbrukningsprognoser för kunder med rörligt elavtal, men i och med att våra kunders timförbrukning varierar under månaden så påverkas vårt slutliga inköpspris.
Om våra kunder förbrukat mer under de dyra timmarna så får vi således ett högre snittpris än Nord Pools snittpris. Om våra kunder istället förbrukar mer under de billigare timmarna så blir det ett lägre snittpris.
Balansansvarskostnader
Alla elhandelsbolag betalar avgifter till en Balansansvarig för att kunna handla på elmarknaden. Den Balansansvariga ansvarar för att vid varje tidpunkt köpa in lika mycket el som deras kunder förbrukar.
Avgifter betalas till Svenska Kraftnät för de obalanser vi orsakar på elnätet, vilket händer när vi köper mer eller mindre el för våra kunders räkning än vad de faktiskt förbrukar. Avgifter betalas också till Svenska Kraftnät för att finansiera den svenska effektreserven.
Det betalas även avgifter till Nordpool som är marknaden där elen köps ifrån.
Elcertifikat
2003 infördes en elcertifikatsavgift i Sverige för att finansiera utbyggnaden av förnybar elproduktion. Det innebär att alla elanvändare är med och driver omställningen till ett mer hållbart energisystem. De produktionsanläggningar som är godkände för elcertifikat får ersättningen.
Ursprungsgarantier
Ursprungsgarantier garanterar ursprunget på din el. Ursprungsgarantier utfärdas av staten för att kunna visa vilken produktionsanläggning elen kommer ifrån. På så sätt kan vi garantera att du köper fossilfri el från oss.
Kostnaden för ursprungsgarantier varierar över tid beroende på utbud och efterfrågan.
Jämförelseverktyg
Ett oberoende jämförelseverktyg för elavtal tillhandahålls av Energimarknadsinspektionen, www.elpriskollen.se
Efterfrågeflexibilitet
Efterfrågeflexibilitet innebär att de som använder el anpassar sin elanvändning efter signaler från elnätet eller marknadspriser.
Det kan innebära att konsumenten minskar eller skjuter upp elförbrukningen under perioder med hög efterfrågan eller höga priser, och ökar konsumtionen när det finns ett överskott av produktion eller låga priser.
Mer information finns på Energimarknadsinspektionens hemsida www.ei.se
Tvist
Om tvist uppstår och du som konsument inte är nöjd kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämden www.arn.se eller
Konsumenternas energimarknadsbyrå www.energimarknadsbyran.se